Zova je u punom cvatu, pa je pravi trenutak da napravite ukusan domaći sirup od ove biljke, koji evocira uspomene na detinjstvo. U nastavku otkrijte recept za ovaj ukusan domaći napitak.
Cvetovi zove beru se po sunčanom vremenu, i to samo oni koji potpuno procvetaju žutim, slatkim prahom. Pazite gde je berete, jer zagađena mesta i kanali definitivno nisu dobra opcija – potrudite se da pronađete nezagađeni grm ove mirisne i lekovite majske lepotice.
Recept koji sledi je mera za oko 4 litra sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite proporcije svojim potrebama.
To znači da ćete za 10 cvetova potrošiti jedan litar vode, jedan kilogram šećera i jedan limun, ili za 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limunova, najbolje neprskanih.
Za skladištenje će vam biti potrebne i veće posude, kao i čiste, pripremljene staklene boce sa čepovima. Što se tiče lakih verzija sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjenjem njegovih proporcija za pripremu rizikujete da se sirup kasnije pokvari. Evo detaljnih instrukcija:
Sirup od zove
Sastojci:
30 cvetova zove
3 litra vode
40 g limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
Priprema:
Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i narezane limunove sa koricom. Dobro promešajte i ostavite na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Sledećeg dana tečnost procedite, dodajte šećer i dobro izmešajte. Ostavite da odstoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Posle 48 sati, sirup je spreman za dekantaciju i čuvanje u staklenim bocama. Na taj način možete ga čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu. Uživajte u ovom ukusnom i osvežavajućem napitku!