Ljudi moji, s obzirom da znam da ste mi zanemoćali od ovog posta, danas pravimo jedno jednostavno ali preukusno posno jelo. Može biti posno na vodi ili na ulju, jedina je razlika u tome kako pripremate luk. Pre nego što se bacimo na pripremu jela, želela bih da se igramo jedne igrice pogađanja. Šta mislite, zbog kojeg sastojka u ovom receptu ću postati antihrist u komentarima na društvenim mrežama? Ja glasam za kokosovo mleko! Prosto sam ubeđena da će neko reći da mleko nije posno i da je kokos ustvari neka kravica Kokosica. Nego, dok vi razmišljate, hajde mi da se bacimo na receptić.
Leblebija u kari sosu
Sastojci:
- Crni luk 2 manje glavice ili 1 veća
- Kuvani paradajz ili paradajz iz konzerve 400ml
- Beli luk 3-4 čena
- Kokosovo ulje/ili koje vam volja za prženje luka (ako postite na vodi, preskočite ulje i dinstajte ga na vodi)
- Kuvana leblebija/slanutak 500gr (dve konzerve)
- So i biber po ukusu
- Garam masala 1 kašika (može da se zameni sa malo karija)
- Kari 1 kaščica
- Kumin prstohvat
- Kokosovo mleko 400ml (punomasno)
- Pola kašike gustina
- Sok od pola limuna/limete
- Iseckan crni luk prodinstajte 2-3 minta na malo ulja ili vode pa dodajte pola iseckanog beli luka, paradajz, so i biber i krčkajte na tihoj vatri 10-15 minuta.
- Kada luk smekša dodajte i leblebiju, ostale začine, kokosovo mleko i krčkajte na tihoj vatri oko 15 minuta.
- Pomešajte gustin sa malo vode i dodajte u jelo zajedno sa ostatkom belog luka. Krčkajte još par minuta da se zgusne sosić i to bi bilo to.
- Na kraju skinite sa vatre, dodajte sok od pola limuna i nakrkajte se kao gospoda! Prijatno!