Naslovna Razonoda Batut: Postepeni prelazak sa posne na mrsnu hranu
Razonoda

Batut: Postepeni prelazak sa posne na mrsnu hranu

Podeli
Foto: Pixabay
Podeli

Prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen, ukazao je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ povodom prestanka uskršnjeg posta.

Posle višenedeljnog načina ishrane bez namirnica životinjskog porekla i hrane spremljene na vodi ili na malo ulja, što su praktikovali vernici tokom uskršnjeg posta, voće, povrće, žitarice i riba biće zamenjeni mesom, rolatima, pečenjem, salatama sa majonezom, pavlakom.

„Kada se tome dodaju kolači, torte i alkohol dobijamo kaloričan obrok. Ukoliko, uz ovakav obrok, zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost, bol u stomaku“, naveo je „Batut“ u saopštenju.

„Batut“ je ukazao da je potrebno unositi manje količine hrane raspoređene na tri do pet obroka u toku dana. Uvođenje mesa u ishranu treba početi sa piletinom, ćuretinom uz zadržavanje ribe u jelovniku barem dva puta nedeljno.

Ističe se i važnost načina pripreme hrane – kuvana i dinstana hrana spremljena na manjoj količini ulja lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu.

Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, u ishranu prvo treba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mleko odnosno mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti.

Ne treba zaboraviti ni na redovan unos voća, svežih salata, orašastih plodova, žitarica.

Podeli
Povezane vesti

Šta da radite sa čuvarkućom od prošle godine?

Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto...

Evo predloga za Uskršnji ručak: Kaćolina sprema aromatičnu jagnjetinu sa pilavom

Najlepši recept ovog Uskršnjeg specijala sam ostavila za kraj. Zamislite samo, aromatična...

Zbog uskršnjih praznika raste prodaja gljiva

U vreme posta, znatno je veća potražnja i prodaja gljiva. Slađana Andrić...

Novi Uskršnji Kaćolinin recept: Čizkejk koh

Serijal Uskršnjih recepata vrednih lajkova na Instagramu se nastavlja! Danas pravimo najdivniji...