Godinama unazad, zna se da najslađe i najkrupnije jagode dolaze iz šabačkog kraja. Najbolje podneblje za uzgoj ovog voća je Pocerina, blaga brdašca i osunčane strane su idelana klima koja pogoduje ovom voću.
Prethodnih godina, sve je zastupljenija i plastenička proizvodnja, pa tako u proleće prestaje potreba za uvoznim jagodama, koje su često bezukusne, za razliku od pravih domaćih iz Šapca koje plene i mirisom i ukusom.
Ovog vikenda, na oglasima i po pijacama pojavile su se prve jagode sa domaćih plantaža. Poznati proizvođač jagoda i osnivač „Onlajn pijace – Šabac“ Dražen Peurača, pohvalio se na društvenim mrežama prvim punim gajbicama ovog crvenog zlata i naveo da se prodaju po ceni od 400 dinara.

Jagode su u ovom kraju znale da stignu i ranije, međutim, varljivo proleće i česte niske temperature koje su išle i ispod nule, pomerile su početak berbe i u plastenicima! Prve jagode prodaju se na pijacama i u piljarnicama na malo, a otkup još uvek nije počeo jer je sam početak berbe.
Ovog vikenda temperature su se približile 30 podeljku celzijusove skale, te je to pripomoglo bržem sazrevanju ovog voća, koje obožava sunce! Narednih dana, najavljeno je još sunčanih dana, pa se očekuje i više zrelih jagoda u šabačkim plastenicima.
Šabački kraj poznat je po uzgoju ovog voća, a jagode se gaje na 1500 hektara.