Naslovna Kolumne Kaćolina kuva za Šabačke novosti: Američke palačinke sa flambiranim bananama
Kolumne

Kaćolina kuva za Šabačke novosti: Američke palačinke sa flambiranim bananama

Podeli
Podeli

Moje ime je Kaćolina i kao kreativni entuzijasta u svetu kulinarstva verujem da kuvanje nije samo veština, već i pravi oblik umetnosti. Za mene je svaki recept prilika da izrazim kreativnost i ljubav prema hrani, dok svako jelo nosi posebnu priču i može doneti sreću onima koji ga probaju. Prijatelji su najveći krivci što sam započela snimanje. Znali su koliko volim da kuvam i više su verovali u mene nego ja sama i na tome sam im neizmerno zahvalna. Iskreno, moj stomak nema problem da pronađe ideje za recepte, najveći je problem kako da ga ograničim na jedno jelo. Na mojim društvenim mrežama želim da pokažem da kuvanje može biti i zabavno i inspirativno, te da ne moramo biti savršeni u svemu što radimo. Nego, dosta o meni, hajde da se bacimo na prvi od mnogih recepata koji ćete videti na Šabačkim novostima.

Američke palačinke sa flambiranim bananama

Sastojci za palačinke:

– Brašno 270gr

– Šećer 4 kašike

– Prstohvat soli

– Prašak za pecivo kaščica i po

– Mleko 260ml

– Jaja 2 kom

– Istopljen puter 60-70gr

– Malo ulja za prženje

1. Pomešajte prvo sve suve sastojke za palačinke, pa im dodajte i mokre. Sve dobro promešajte i ostavite testo da odstoji pola sata pre pečenja.

2. Pecite palačinke na malo ulja, po par minuta sa obe strane, dok ne porumene.

Sastojci za flambirane banane:

– Puter 70gr

– Braon šećer 100gr

– Rum ili rakija 1 čašica

– Banane 3 komada

– Malo cimeta, prstohvat soli i jedna kaščica rendane narandžine kore

1. Istopite puter u tiganju i dodajte mu šećer. Kada se šećer istopi dodajte banane.

2. Banane propržite po minutu sa obe strane, izvadite ih i poslažite sa palačinkama.

3. Tiganj vratite na ringlu, u šećer i puter dodajte malo cimeta, soli i po želji narandžine kore.

4. Kada sos provri, dodajte rum ili rakiju i flambirajte (zapalite). Tiganj lagano mešajte dok se plamen ne ugasi, a zatim ga servirajte uz palačinke, banane, i sladoled od vanile.

Podeli
Povezane vesti

Reč urednika: Sve što treba da znaš!

Drage sugrađanke, dragi sugrađani, poštovane čitateljke i poštovani čitaoci, ukoliko čitate ovaj...

Kristina Aleksić: Odlučila sam – da vam pišem!

Naiđu tako trenuci u životu kada nam topao sunčan dan usred zime...

Vladimir Terzić: Čitanje će značiti borbu, borba će doneti pobedu!

Osnovan je novi lokalni medij, koji će „upaliti svetlo“ u našem gradu...

Biljana Vasić: Nije škola amortizer za svaku rupu u sistemu

Dugo radim u školi. Mnogo pamtim. Prvo moram da podsetim jer se...