Naslovna Kolumne Kaćolina kuva: ‘leb bez mešenja
Kolumne

Kaćolina kuva: ‘leb bez mešenja

Podeli
Podeli

Nema hleba bez motike ali ima ‘leba bez mešenja! Danas pravimo ‘lebac za koji vam treba čitavih 5 minuta da ga zbućkate, 10 sekundi da pojedete i jedno dan-dva da vam se oporavi jezik jer niste sačekali da se prohladi. Molim vas, suzdržite se komentara kako belo brašno nije zdravo, ako će da me ubije kriška hleba, bolje da me nema. Nego, bacamo se na receptić, da što pre možete da se pohvalite kako ste napravili lep hlebić.

Hleb iz šerpe

Sastojci:
-Brašno 400gr
-So 1 kaščica
-Šećer 1 kašika
-Suvi kvasac 1 kesica
-Mlaka voda 300ml
Opciono: 100gr Maslina ili mariniranog luka, suvog paradajza, šta god vam duša ište.

1. U mlakoj vodi otopite šećer i dodajte kvasac da se aktivira, oko 15minuta.
2. Pomešajte brašno i so.
3. Iseckajte masline ili šta god vam volja.
4. Sastavite suve i mokre sastojke i izmešajte varjačom.
5. Pokrijte krpom ili folijom i ostavite na toplom mestu oko 2 sata, ili kao ja preko noći u frižideru.
6. Nakon 2 sata, testo prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom i samo par puta preklopite testo i formirajte u loptu. Prebacite testo na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite pola sata da naraste.
7. Prebacite hleb, zajedno sa papirom za pečenje, u zagrejanu šerpu sa poklopcem i pecite poklopljen na 230 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga, sklonite poklopac i pecite dodatnih 20 minuta na 200stepeni, ili dok ne porumeni.

Opciono: Pre pečenja, dodajte kocku-dve leda u zagrejanu šerpu, ispod peh papira.

Prijatno! 

Podeli
Povezane vesti

Biljana Vasić: Prolećno raspremanje

Kada želim sebi objasniti neki društveni problem, svedem ga na svakodnevni nivo....

Marko Gavrilović: Genius loci

Da li ste ikada osetili da je prostor kroz koji se krećete...

Kristina Aleksić: Ali, mama…

Jedna od najstrašnijih stvari koju je ova vlast učinila je ponor koji...

Vladimir Terzić: Zvučni top na narod koji ćuti

Beograd je 15. marta bio prepun ljudi. Bilo ih je više od...