Naslovna Kolumne Grašak na Kaćolinin način
Kolumne

Grašak na Kaćolinin način

Podeli
Podeli

Ako sam zbog nekog jela bežala od kuće, to je, bez dileme, grašak! Zamislite to: imate sedam godina, vraćate se iz škole misleći da ste preživeli najteži dan u svom životu, i šta vas dočeka kod kuće? Grašak. Opet. Ne znam kako ste se vi nosili sa tom nepravdom ali ja sam imala sistem, spakovala bih stvari i trčala kod babe na mesicu! Danas, sa malo više godina, shvatam da me mama nije mrzela, već je brinula o mom zdravlju. Zato danas pravimo grašak koji ne izaziva traume, nego krkanje više porcija u slast! 

Za ćufte:

  • Mlevena piletina 600gr (kod mene bataci)
  • Mali crni luk sitno iseckan 
  • 2 čena belog luka sitno seckana
  • Parmezan 50 gr
  • Jaje 1 kom 
  • Začini (kod mene: so, biber, beli luk, majoran)
  • Prezle 50gr 

Ostalo:

  • Grašak 400gr
  • Luk crni i beli 
  • Ulje za prženje
  • Začini po ukusu (so, biber, vegeta, majoran)
  • Žumance 2 kom 
  • Parmezan 30gr 
  • Pavlaka 100gr 
  • Pesto sos 50gr 
  • Testenina po ukusu 200gr
  1. Sastojke za ćufte dobro promešajte i ostavite, pokrivene, u frižideru preko noći ili bar sat vremena.
  2. Smesu za ćufte izvadite iz frižidera, oblikujete u male loptice i pecite u rerni na 200 dok ne porumene, oko 20 minuta. Ćufte nakon 10 minuta okrenite kako bi se i druga strana zapekla.
  3. Dok se ćufte peku, propržite beli i crni luk na malo ulja. 
  4. Kada se luk malo proprži ubacite i grašak, začine i malo vode i pokrijte da se prokuva.
  5. Kada se grašak prokuva, procedite ga ali sačuvajte vodu za kuvanje testenine.
  6. Skuvajte testeninu, procedite i sačuvajte čašu vode u kojoj se kuvala.
  7. Grašak izblendajte sa pesto sosom, mešavinom žumanaca, pavlake i parmezana.
  8. Pomešajte testeninu, izblendani grašak i dodajte vodu u kojoj se kuvala testenina dok ne dostignete željenu teksturu.
  9. Dodajte i ćufte, malo parmezana za ukras i za dušu. Prijatno! 
Podeli
Povezane vesti

Biljana Vasić: Od knjiga na metar do tabloida

Pre izvesnog vremena poručila sam policu za knjige. Došao je dan za...

Marko Gavrilović: Zgrada Narodne banke u Šapcu

Znate li da je zgradu Narodne banke u Šapcu i Hram svetog...

Kristina Arsenović: Kolega, ne budi „kolega“!

Kolega (lat. collega) je drug u službi, osoba sa kojom zajedno učestvujemo...

Vladimir Terzić: Menjanje srpske budućnosti za sopstvenu budućnost van zatvora

Otišao je predsednik Srbije u Brisel da nas proda. Shvatio je da...