Najlepši recept ovog Uskršnjeg specijala sam ostavila za kraj. Zamislite samo, aromatična jagnjetina koja se lepi za prste, a ispod nje pirinač koji je pokupio svaku kap sokića od jage, pa malo salatice, malo pletenice, malo koha. Uf! Nikad neću smršati. A kako tek izgleda, ona komšinica/rođaka ima da pozeleni od ljubomore! Nego, bacamo se mi na receptić, da što pre možete da nabavite sastojke za ovo savršenstvo.
Sastojci:
- Jagnjetina 2-3kg (kod mene but)
- Pirinač 2 šolje (opran)
- Začini po ukusu, kod mene 3 kaščice soli, 2 kašike bibera u zrnu, 3 stabljike ruzmarina, pola glavice belog luka, 2 limuna + sok od jednog limuna, 3-4 lovorova lista, vegeta po potrebi)
- Maslinovo ulje 3-4 kašike
- Crni luk 2 komada
- Šargarepa 2 komada
- Feta 150-200 grama
- Začine pomešajte ili ih ubacite u avan i dobro ih izmrvite ako su u zrnu kao kod mene. Pomešajte sa uljem i sokom od limuna.
- Meso operite, osušite i napravite par rupa uz pomoć noža. Dobro ga premažite mešavimo začina i ulja i ostavite preko noći u frižideru.
- Ukoliko imate pleh sa rešetkom, meso stavite na rešetku a ispod dospite 5 čaša vode u koju ste dodali 2 iseckana limuna, lovorov list i ruzmarin. U slučaju da nemate ovakav pleh, ne morate dodavati toliko vode, već tek toliko da pokrije dno posude, s tim da morate povremeno proveravati da voda nije isparila. Meso pokrijte prvo papirom za pečenje a zatim i aluminijumskom folijom.
- Pecite na 220 stepeni 30 minuta, smanjite temperaturu na 180 i pecite dok ne smekša, ja sam pekla oko 3 sata.
- Na malo ulja propržite crni luk i šargarepu dok ne porumene.
- Kada meso smekša, izvadite ga iz pleha i dodajte opran pirinač, luk i šargarepu, i malo vegete ili soli. Dodajte vode ukoliko je isparila, iznad pirinča treba da bude 1cm vode. Vratite meso u pleh, pokrijte papirom za pečenje i folijom, i pecite dodatnih 30 minuta ili dok pirinač ne smekša.
- Na kraju možete otkriti i ostaviti meso da se zapeče.
- Poslužila sam uz dosta izmrvljene fete koja se odlično slagala uz aromatičnu jagnjetinu i kiselkasti pirinač.
Prijatno i srećan Uskrs, Hristos voskrese! Vaša Kaćolina.